امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

گزارش كارآموزی در نیروگاه گازی شهرستان دورود

گزارش كارآموزی در نیروگاه گازی شهرستان دورود دسته: گزارش کارآموزی و کارورزی
بازدید: 2 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 27 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 32

گزارش كارآموزی در نیروگاه گازی شهرستان دورود در 32 صفحه ورد قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 9,100 تومان

خرید

گزارش كارآموزی در نیروگاه گازی شهرستان دورود در 32 صفحه ورد قابل ویرایش

خلاصه گزارش

این گزارش در خصوص بهره برداری از نیروگاه گازی نوع B.B.C تیپ 9 تحت لیسانس كمپانی براوان باوری ساخت مشترك كشورهای (آلمان – ایتالیا -سوئیس) باقدرت اسمی هر واحد 25 مگاوات كه در حال حاضر در سه سایت دورود – ارومیه و زاهدان هر كدام به تعداد دو واحد كه زاهدان یك واحد نصب شده اند ، تهیه و تنظیم گردیده است .

كه شامل شرح اجزا اصلی و كمكی توربین گاز، سیستمهای فرعی – سیستمهای حفاظت و كنترل توربین گاز – تجهیزات سخت افزاری – طریقه بهره برداری صحیح – مزایا و معایب توربین گاز و نقش آن در صنعت برق كشور و سایر موارد می باشد.



















مقدمه

1)  تعریف نیروگاه : نیروگاه مجموعه ای از دستگاهها و وسایلی است كه بر حسب نوع آن انرژی حرارتی – شیمیایی – هسته ای – پتانسیل را در توربین به انرژی مكانیكی تبدیل نموده و انرژی مكانیكی حاصل شده در توربین با گردش ژنراتور به انرژی الكتریكی تبدیل می گردد .

2)  نام گذاری نیروگاهها : نیروگاه ها بر حسب سیال عاملی كه توربین را به چرخش در می آورد نام گذاری می شوند مثلاً در نیروگاه آبی سیال عامل آب – در نیروگاه بخار سیال عامل بخار و در نیروگاه گازی سیال عامل گاز داغ حاصل از احتراق است .

3)    انواع نیروگاه :

1-    نیروگاه حرارتی:

1-    سوخت فسیل:

1)     نیروگاه گازی

2)     نیروگاه بخاری

3)     نیروگاه دیزلی

2-    سوخت اتمی : نیروگاه اتمی

3-    منابع نوین انرژی :

1)     نیروگاه برج خورشیدی

2)     نیروگاه ماهواره خورشیدی

3)     نیروگاه زمین گرمایی

4)     نیروگاه سلول برق خورشیدی

5)     ژنراتور MHD

2) نیروگاه آبی :

1-    تولید برق از سدها

2-    تولید برق از جزو مد

3-    تولید برق از امواج

عمده تولید برق در جهان توسط نیروگاههای حرارتی و آبی انجام می پذیرد و علاوه بر انواع یاد شده در مواردی هم از نیروی باد بعنوان تولید برق (نیروگاه بادی ) استفاده میشود .

نوع دیگری از نیروگاه وجود دارد كه به آن تلمبه ذخیره ای می گویند كه یك نوع نیروگاه آبی كوچك است كه در صورت نیاز شبكه برای تولید برق و در صورت عدم نیاز شبكه و بالا بودن ولتاژ بعنوان مصرف كننده برق مورد استفاده قرار می گیرد لازم به ذكر است كه این نوع نیروگاهها استفاده بسیار جزئی در شبكه برق سراسری دارند .همچنین از انواع رشد نیروگاه می تواند نیروگاه سیكل تركیبی را نام برد كه از حرارت خروجی نیروگاه گازی جهت بخار كردن آب در نیروگاه بخار استفاده می گردد.

4)    خلاصه ای در مورد نیروگاه بخار :

سیال عامل  دراین نیروگاه بخار آب می باشد آب ازطریق لوله های بسیار زیادی از درون بویلر عبور داده می شود این لوله های حاوی آب در  بویلر توسط چندین مشعل در مجاورت حرارت قرار داده شده وآب درون آنها به بخارخشك اشباع تبدیل  می گردد. بخار سوپرهیت حاصل شده بر روی پره های توربین فرستاده شده و عمل چرخش توربین را انجام می دهد . برای اینكه سیال درون یك سیكل بسته حركت نموده و دوباره به مصرف برسد باید به مایع تبدیل شود . چون پمپ ها نمی توانند بخار را مكش نمایند .بخار پس از عمل روی توربین به كندانسور فرستاده می شود و در كندانسور عمل تقطیر انجام شده و بخار به مایع تبدیل می گردد . سپس مایع از چهار هیتر عبور داده شده تا درجه حرارت آن بالا برود و عمل تبدیل مایع به بخار در بویلر آسانتر انجام شود . پس از عبور مایع از هیترها ، به اصطلاح «سوپر هیت » شده و در درون بویلر مجدداً به بخار تبدیل می گردد .

در نیروگاههای بخار با توجه به شرایط آب و هوایی محلی كه در آن نیروگاه نصب میگردد از دو نوع برج خنك كننده استفاده می شود . در مناطقی كه آب كم است از برج «خشك» و در مناطقی كه مشكل كم آبی وجود ندارد از برج «تر» استفاده  می شود . چون عمل تقطیر توسط كندانسور انجام می گردد . آب كندانسور باید خنك شود كه این عمل در برج خنك كن امكان پذیر است .آب درون كندانسور پس از گرفتن حرارت بخار و انجام عمل تقطیر جهت خنك شدن به برج خنك كننده فرستاده شده و پس از خنك شدن دوباره به كندانسور برگردانیده می شود و این عمل در یك سیكل بسته انجام می گردد لازم به یادآوری است كه در برج خشك آب كندانسور توسط هوا و در برج «تر» آب كندانسور توسط آب خنك می شود .

مزایا و معایب نیروگاه بخار :

مزایا :

 هزینه جاری نیروگاه بخار نسبت به نیروگاه گازی بسیار كم است . راندمان نیروگاه بخار از نیروگاه گازی بسیار بیشتر است .برای تأمین بار پایه شبكه استفاده می شود.

معایب :

 هزینه نصب و احداث نیروگاه بخار زیاد است . احداث و نصب نیروگاه بخار زمان زیادی را سپری می نماید .

5)    نیروگاه آبی :

سیال عامل در این نیروگاه آب است . آب در پشت سد جمع شده و با اختلاف پتانسیل به پره های توربین برخورد می نماید و توربین را به چرخش در می آورد دور توربین در این نیروگاه نسبت به نیروگاه و بخار كمتر است كه برای جبران دور و ایجاد فركانس 50HZ از ژنراتور های چند جفت قطبی استفاده می شود .

در نیروگاه آبی از سه نوع توربین استفاده می شود .

الف –توربین كاپلان

ب- توربین پلتن

ج- توربین فرانسیس

الف ) توربین كاپلان  برای ارتفاع زیاد و فشار آب كم

ب) توربین پلتن برای ارتفاع متوسط و فشار متوسط

ج) توربین فرانسیس برای ارتفاع كم و فشار آب زیاد استفاده می گردد .

ارزانترین راه تولید برق و به صرفه ترین آن تولید برق از طریق نیروگاه آبی می باشد . احداث سد مستلزم صرف زمان و هزینه های زیاد می باشد .علاوه بر آن به علت كمبود منابع آب در همه مناطق هم امكان احداث سد و راه اندازی توربین آبی میسر نمی باشد . ولی پس از احداث و راه اندازی توربینها ، هزینه جاری آن نسبت به سایر نیروگاهها بسیار كم است .از این جهت مقرون به صرفه می باشند .

مزایا :

هزینه جاری كم كم و زیاد كردن سریع بار ، استفاده هم زمان برای تولید برق و مصارف كشاورزی ، مهار آبها جهت جلوگیری از سیلاب علاوه بر موارد یاد شده مزیت دیگر احداث سد كه شاید بهترین مزیت آن هم باشد نه تنها زیانهای زیست محیطی ندارد بلكه برای محیط زیست مفید هم می باشد .



6)    نیروگاه دیزلی :

دیزل یك موتور چهار زمانه احتراق داخخلی است كه با انجاام عملی متداوم تنفس –تراكم ،انفجار و تخلیه و رسیدن به دور نامی ،روتور ژنراتور را به چرخش در می آورد .این نوع نیروگاهها قدیمی هستند و در بسیاری از كشورها از رده تولید برق خارج
شده اند . نصب این نیروگاهها ارزان ، زمان راه اندازی آنها كم است راندمان نیروگاه دیزلی از نیروگاه گازی بیشتر و از سایر نیروگاهها كمتر است . تولید برق در این نیروگاه اندك است . امكان نصب آنها روی سازه ها و وسایل سیار وجود دارد . با توجه به اینكه این گزارش در خصوص نیروگاه گازی می باشد با صرف نظر از جزئیات سایر نیروگاهها به بحث و بررسی نیروگاه گازی بخصوص نوع B.B.C  می پردازیم .





1- كمپرسور 2- توربین  3- اتاق احتراق

كمپرسور : كمپرسور بكار رفته در این واحد گازی از نوع جریان محوری می باشد كه از هفده طبقه تشكیل شده است (یك ردیف پره ثابت و یك ردیف پره مترك را یك طبقه می گویند ).

در ورودی كمپرسور یك ردیف پره هادی وجود دارد كه در بعضی از كمپرسور ها زاویه آن قابل تغییر است ولی در این كمپرسور زاویه آن ثابت و روی 45 درجه تنظیم گردیده است . به این پره های هادی اصطلاحاً گایدوند (gid vand) می گویند .

در انتهای كمپرسور یك ردیف پره ثابت جهت هر چه بیشتر تبدیل كردن سرعت به فشار استاتیك وجود دارد .

روتور كمپرسور به تعداد ردیف پره های متحرك از دیسك تشكیل شده است . كه پره های متحرك روی آن سوارند . دیسكها توسط یك سری پیچهای سراسری به هم متصل هستند پره های ثابت كمپرسور هر ردیف در یك رینگ جا می گیرند . و این رینگ در داخل پوسته جا می رود  (دو نیم دایره در پوسته بالا و پائین).

در انتهای كمپرسور سطح عبور هوا به صورت دیفیوزر می باشد كه سرعت را كم و تبدیل به فشار می نماید و سپس هوا وارد محفظه احتراق می گردد .

كمپرسور دارای شیر مكش می باشد . پره هادی ورودی و شیرهای مكش برای كنترل و پاپداری كمپرسور در زمان راه اندازی و از كار افتادن واحد نقش به سزائی دارند .

عامل مهم ارتعاشات است كه باید آن را كنترل و از آن اجتناب نمود .

توربین :

وظیفه توربین در واحدهای گازی انبساط محصولات احتراق و تولید كار مكانیكی          می باشد .

نوع توربین بكار رفته در اكثر واحدهای گازی جریان محوری است . كه معمولاً از چند طبقه تشكیل می شود . توربین از چند ردیف پره های ثابت و متحرك ساخته شده است كه یك ردیف پره ثابت و متحرك را یك مرحله می گویند .

روتور توربین :

روتور توربین از تعدادی دیسك (به تعداد طبقات توربین) تشكیل شده است كه توسط یك سری پیچ به یكدیگر متصل می شوند . یك طرف دیسك اول به لوله گشتاوری و طرف دیگر آن به دیسك دوم پیچ می شود . دیسك آخری دارای محوری است كه یاتاقان ژورنال شماره 2 آن را در بر می گیرد و سپس محور توسط یك فلانچ به كوپلینگ انعطافی متصل می شود . پره های متحرك بر روی دیسك سوار می شوند . پره های توربین توسط هوائی كه از كمپرسور گرفته می شود خنك  می شوند .

در توربین گازی نوع .B.C تعداد طبقات 4 و تا درجه حرارت ورودی به توربین در ماكزیمم بار بیش از 800  درجه سانتیرگاد می باشد . بنابراین ردیف اول پره های ثابت تحت تاثیر بالاترین درجه حرارت قرار می گیرند . لذا هوای خنك كننده از درون پره عبور كرده و سپس وارد جریان گاز داغ می شود .

ب – كلاچ راه انداز یا توركوكنورتر :

توركوكنورتر وسیلهای است مكانیكی ، هیدرولیكی كه ورودی آن سرعت زیاد و معمولاً ثابت و خروجی آن تركیبی از سرعت و گشتاور است . توان در آن تغییرنكرده و ثابت است فقط مقداری افتهای اصطكاكی داخلی روغن و مقداری هم در یاتاقانهایش وجود دارد . كه سبب تلفات انرژی شده و توان خروجی آن از توان ورودی كمتر است .

روغن توسط یك پمپ به نام پمپ توركوكنورتر در داخل این دستگاه فشار دار شده و با گردش شافت دیزل یا استارتینگ موتور كه سر آن دارای پره می باشد روغن را به گردش در می اورد گردش روغن به پره های سر محور اصلی كه با سایر تجهیزات واحد كوپل می باشد ، منتقل شده و محور توربو كمپرسور شروع به گردش می نماید . در دور 600 احتراق هم انجام شده و از این پس گاز داغ حاصل از احتراق و دیزل به كمك همدیگر محور توربو كمپرسور را می چرخانند این عمل تا دور 2000 ادامه دارد . بعد از دور 2000 توربین خود كفا شده و با درین روغن درون توركوكنورتر ارتباط دیزل یا استارتینگ موتور با محور اصلی قطع می گردد . و استارتینگ موتور بعد از یك پریور كار برای خنك شدن از مدار خارج می شود . مزایای این دستگاه (توركوكنورتر) این است كه علاوه بر انتقال گشتاور از دیزل به محور اصلی ، حركت را یكنواخت منتقل نموده و از انتقال هر گونه ضربه به محور اصلی جلوگیری  می نماید.

یادآور می شود كه در اینجا دو ژنراتور مد نظر قرار گرفته است نه دور توربین .

ج – راچت :

راچت وسیله مكانیكی هیدرولیكی است كه محور توربین گاز در هر دقیقه 45 درجه
می چرخاند .وظایف راچت عبارتند از :

1-  فائق آمدن بر اصطكاك استاتینگ ، نیروی ترمزی : چون استارتینگ موتور در ابتدای راه اندازی به تنهایی و به علت نیاز به گشتاور زیاد قادر به ایفا نقش راهاندازی نبوده  به این دلیل وسیله ای برای به حركت در آوردن محور تا زمیانیكه راه اندازی بتواند خود این كار را انجام دهد ضروری است .

2-     گرداندن محور برای جلوگیری از خمش در زمان سرد شدن : در زمان كه توربین خاموش می شود به علت گرم شدن محور و نیز وحود تنش های مختلف حرارتی كه یك قسمت از محور بیشتر از قسمت های دیگر گرم شده است احتمال خم شدن محور و بروز ارتعاشات بعدی در توربین گاز محتمل است . از این رو بعد ازهراستپ اگر مجددا واحد استارت نشود به مدت 36 ساعت راچت وظیفه چرخاندن محور را به عهده دارد و بعد از مدت مذكور از مدار خارج  می شود .                    

3- هنگام تعمیرات یا زمانی كه بخواهیم راچت را بدون زمان بندی وارد مدار كنیم : در تعمیرات برای جا گذاری و برداشتن پره ها احتیاج به گرداندن محور می باشد . در این موقع از راچت برای گرداندن محور استفاده می گردد .

د- جعبه دنده كمكی :

برای اینكه با استفاده از یك محور گردنده چندین محور را به گردش در آوریم از این جعبه دنده استفاده می شود . ورودی جعبه دنده در زمان راه اندازی از طریق دیزل و در زمان كار عادی توربین ورودی مربوط به توربو ژنراتور است .

خروجی این جعبه دنده عبارتند از : محور پمپ آب- محور پمپ گازوئیل- محور فن رادیاتور- خنك كن- محور پمپ روغن هیدرولیك و محور پمپ روغن كاری یاتاقان ها می باشد .

در واحد های گازی نوع B.B.C از جعبه دنده كمكی فقط برای به كار انداختن محور پمپ روغن هیدرولیك و روغن روغنكاری استفاده می گردد .

روغن كاری این جعبه دنده در سیستم روغن كاری یاتاقان ها قرار دارد .
كوپلینگ انعطافی :

در طول محور توربوژنراتور دو عدد كوپلینگ انعطافی قرار گرفته است . یك عدد بین جعبه دنده كمكی و محور كمپرسور و توربین و یك عدد بین جعبه دنده بار و محور توربین و كمپرسور .

وظایفی كه این كوپلینگ ها به عهده دارند عبارتند از :
انتقال گشتاور از یك محور به محور دیگر

به عنوان جبران كننده هم امتداد نبودن محور ها

برای جبران حركت محوری ( در اثر حرارت )
4- علاوه بر موارد فوق این كوپلینگ به عنوان فیوز محور نیز عمل می كند             یعنی در اثر گشتاور های بیش از اندازه بریده می شود. و از این نظر ضعیف ترین نقطه محور است . در مواقعی كه گشتاور بیشتری به محور اعمال می شود مثل خفه كردن كمپرسوریا بالا رفتن دور واحداین قسمت پاره می گردد .         

ماده سازی جهت استارت :

در زمانی كه اپراتور قصد استارت واحد را دارد اعمالی را باید انجام دهد كه به ترتیب به شرح آن می پردازیم .

قبل از استارت تمام كنتور ها و شمارنده هایی كه در اتاق فرمان و واحد وجود دارند جهت محاسبات بعدی در دفتر لاكشیت ثبت می شوند . سیستم برق D.C بازدید و ولتاژ و جریان ان ثبت شود .

 بعد از اطمینان از عدم نشتی روغن یا گازوئیل یا هر گونه مواد آتش زا در داخل واحد . والو استارت نا موفق زیراتاق احتراق ( در صورت باز بودن ) بسته شود . كپسول های گاز جرقه زن باز گردیده و از فشار كافی آنها اطمینان حاصل نماید .

دستگاه ثبات ( ثبت كننده درجه حرارت ورودی و خروجی توربین ) روشن شود . اگر رله ای از قبل عمل نموده ریست شود . و در صورتی كه ریست نشد علت آن بررسی و رفع عیب گردد . با در نظر گرفتن كلیه موارد فوق اماده برای استارت می باشد .

عملیات استارت :

با توجه به این كه واحد های گازی از دو نوع سوخت گاز و گازوئیل استفاده               می نمایند . سلكتور انتخاب برنامه ( Program Selctor ) روی حالت گاز یا گازوئیل ( سوخت موجود ) قرار گیرد .

اگر قصد استارت اتوماتیك داریم سلكتور بهره برداری یا Opreating Selector روی حالت اتومات قرار داده شود . بعد از انجام مراحل فوق با فشار دادن بوش با توم اتوماتیك به مدت 2 ثانیه واحد در پله یا Stop یك قرار می گیرد . عملیات استارت تا قرار گرفتن در 3000 هشت پله را می بایست روی صفحه سكونتیك طی نماید . كه در هر پله اعمالی انجام گرفته و دستگاهی وارد مدار یا از مدار خارج می گردد . ضمن این كه دور هم باید در هر پله به حد معینی برسد . كه در صورت انجام نگرفتن هر كدام از این شرایط  واحد در همان پله باقی می ماند و با توجه به این كه هر پله دارای تلرانس تایم مخصوص می باشد . بعد از گذشت مدت زمان هر پله به انجام نگرفتنم شرایط ان عملیات استارت متوقف و واحد تریپ می نماید .

قیمت فایل فقط 9,100 تومان

خرید

برچسب ها : گزارش کاراموزی در نیروگاه گازی شهرستان دورود , کاراموزی در نیروگاه گازی شهرستان دورود , کارورزی در نیروگاه گازی شهرستان دورود , دانلود گزارش کارآموزی در نیروگاه گازی شهرستان دورود , نیروگاه گازی شهرستان دورود , نیروگاه گازی , شهرستان دورود

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر